Ochrona danych osobowych w stosunkach pracy + RODO

  • Zgoda pracownika na przetwarzanie jego danych osobowych przez pracodawcę
    • forma papierowa
    • forma elektroniczna
  • Zasady przetwarzania i ochrony danych w zakładzie pracy
    • zasada legalności
    • zasada ograniczonego celu
    • zasada minimalizacji danych
    • zasada prawidłowości
    • zasada ograniczenia przechowywania
    • zasada bezpieczeństwa danych
  • Obowiązki informacyjne pracodawcy
  • Zabezpieczenie danych pracowników i prawo dostępu do własnych danych osobowy
  • Dane wrażliwe np. o przynależności do związku zawodowego 
  • Dopuszczalność monitoringu wizyjnego w zakładzie pracy
    • wyłączenie niektórych pomieszczeń 
  • Niedopuszczalność ewidencjonowania czasu pracy w związku z monitorowaniem stanowiska pracy 
  • Dane biometryczne 
  • Zadania GIODO w zakresie ochrony danych osobowych pracowników
  • Omówienie projektowanych zmian Kodeksu pracy w związku z koniecznością wdrożenia w Polsce do maja 2018 r. unijnego rozporządzenia tzw. RODO  
    • Inspektor Ochrony Danych zamiast ABI
    • transgraniczne przetwarzanie danych osobowych pracowników
    • zgłaszanie naruszeń
    • dokumentowanie czynności związanych z przetwarzaniem
    • dobrowolność zgody na przetwarzanie danych osobowych pracowników i brak konsekwencji negatywnych za odmowę wyrażenia zgody
    • prawo do bycia zapomnianym

 

Trenerzy: dr Magdalena Rycak   |   dr Ewa Podgórska-Rakiel

 

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.